Artykuły
Mieszanki traw stanowią wysokowydajne źródło pasz dla przeżuwaczy, dlatego wymagają szczególnej uwagi w gospodarstwach produkujących mleko. Im lepszej jakości pasze objętościowe tym większa zdrowotność stada, mniej problemów z racicami i rozrodem. Trawy stanowią najtańsze źródło białka w żywieniu bydła, szczególnie widoczne jest to przy aktualnych cenach dodatków białkowych, takich jak poekstrakcyjna śruta rzepakowa i sojowa. Dlatego pasze objętościowe produkowane z najlepszych mieszanek traw to podstawa i bezpieczeństwo w prowadzeniu produkcji zwierzęcej. Jak zatem produkować wysokiej jakości pasze z traw zapewniające odpowiednią smakowitość i wysoką strawność?
Kukurydza jest najszerzej wykorzystaną rośliną pośród wszystkich uprawianych w gospodarstwach rolniczych. Podstawowymi kierunkami jej wykorzystania są ziarno oraz kiszonka z całych roślin. O sukcesie jej uprawy decyduje szereg czynników, bardziej lub mniej zależnych od rolnika.